Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

Το νόημα των Χριστουγέννων

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποκτά δυστυχώς ένα νέο σύγχρονο συμβολισμό. Μετατρέπεται σε γιορτή της «αναπλήρωσης», καθώς επιβάλλουμε στον εαυτό μας να δώσει, να ξοδέψει, να γιορτάσει, να εργασθεί, να αφιερωθεί στην οικογένεια ή στους φίλους περισσότερο από όσο μπορεί. Έτσι μετατρέπουμε, καθένας όσο του αναλογεί, μια γιορτή με πανανθρώπινη σημασία σε μια προσωπική υπερβολή. Ατελείωτες προετοιμασίες, αγορές και βιασύνη που τελικά μας κουράζουν σωματικά και ψυχικά. Μήπως πρέπει να είμαστε πιο απλοί;
Η ανταλλαγή δώρων είναι μια τελετουργία που μας θυμίζει τους δεσμούς μας με τους άλλους. Οι αναμνήσεις των Χριστουγέννων από την παιδική μας ηλικία είναι κυρίως η παρουσία ή η έλλειψη της γιορτινής θαλπωρής και των οικογενειακών παραδόσεων. Τα δώρα που δεχθήκαμε σπάνια τα θυμόμαστε, μόνο όταν συμβολίζουν κάτι βαθύτερο. Ομοίως διαμορφώνονται και οι αυριανές αναμνήσεις των παιδιών μας. Είναι στο χέρι μας να εστιάσουμε στις πνευματικές αξίες και να δεσμευτούμε στο δρόμο της αρμονίας και της ειρήνης. Να διδάξουμε στα παιδιά μας τις αξίες αυτές και να αναδείξουμε ένα διαφορετικό μήνυμα από αυτό που τείνει να κυριαρχήσει στις μέρες μας.
Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι περιστάσεις πολλές φορές απομακρύνουν την οικογένεια, οι γιορτές αποτελούν μια καλή ευκαιρία ενδυνάμωσης των οικογενειακών δεσμών. Όμως κάποιες φορές οι ιδιοτροπίες και οι χαρακτηριολογικές ιδιαιτερότητες εμποδίζουν την ψυχική επαφή. Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα θετικά στοιχεία που σίγουρα κρύβει μια πληγωμένη ή δύσκολη προσωπικότητα και να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους μας με κατανόηση και υπομονή, δείχνοντάς τους έναν άλλο δρόμο επικοινωνίας.
Στις γιορτές πάντα μας λείπουν περισσότερο άνθρωποι που είναι μακριά μας ή έφυγαν για πάντα. Η ανάμνησή τους μας πλημμυρίζει! Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούμε το συναίσθημά μας είναι να το δείξουμε - κλάψτε αν έτσι νιώθετε και μιλήστε στους γύρω σας για αυτό που σας συμβαίνει.

Για κάποιους ανθρώπους, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, οι άγιες αυτές μέρες είναι μέρες λύπης, μοναξιάς και κατάθλιψης. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου προβλήματος. Αν ανήκετε σε αυτούς, εστιάστε σε ότι πάει καλά στη ζωή σας και αναζητήστε αργότερα λύση στο πρόβλημά σας.
Μερικές ομάδες πληθυσμού είναι πιο ευαίσθητες. Οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς, οι μοναχικοί άνθρωποι, οι χήρες, τα ορφανά. Συμπαρασταθείτε τους, όσο μπορείτε, ως συγγενείς, φίλοι ή συνάδελφοι – θα νιώσετε πραγματικά ευτυχισμένοι!
Ανοίξτε λοιπόν τις καρδιές σας, προσπαθήστε να είστε πιο προσιτοί και ευγενικοί, από άλλες φορές. Το δώρο που χρειαζόμαστε περισσότερο από όλα είναι η αγάπη. Αυτή είναι που θα φωτίσει τις μέρες μας, θα λύσει τις εσωτερικές ή εξωτερικές διαμάχες μας και θα δυναμώσει τη σχέση μας με τους ανθρώπους, δικούς μας ή ξένους.
Και για να περάσετε όμορφα, μην ξεχνάτε:
  • Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες λίπους και γλυκών.
  • Μην αποφεύγετε την ήπια άσκηση – λίγο περπάτημα θα βοηθήσει.
  • Αποφύγετε συζητήσεις συγκρουσιακού χαρακτήρα.
  • Χαλαρώστε και χαρείτε τα μικροπράγματα την ατμόσφαιρα, τους ήχους και τις μυρωδιές που πλημμυρίζουν τα σπίτια και τους δρόμους.
  • Μην παίρνετε αποφάσεις για τα θέματα που σας απασχολούν αυτή την περίοδο – υπάρχει αρκετός χρόνος αργότερα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Επταήμερη», Αρ. φύλλου 18, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2004

© Βασίλειος Ν. Θεοδώρου