Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Επταήμερη», Αρ. φύλλου 28, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2005
Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007
Η πρώτη συνεδρία - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Στα δυο προηγούμενα άρθρα της ενότητας διαβάσατε για το έργο του Ψυχολόγου και για το πώς θα τον αναζητήσετε. Σειρά έχει η περιγραφή της πρώτη συνεδρία, που αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται ή απογοητεύονται και σταματούν τη θεραπεία μετά την πρώτη συνεδρία, ενώ θα μπορούσαν να έχουν ωφεληθεί στη συνέχεια. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα, εμπειρία ή μεταδοτικότητα του/της ψυχολόγου ή στις προσδοκίες του πελάτη. Συχνά η ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζεται ως μια ακόμα ιατρική υπηρεσία με συνέπεια να δημιουργούνται λανθασμένες προσδοκίες. Στην ψυχοθεραπεία χρειάζεται η δόμηση μια καλής σχέσης με τον θεραπευτή, χρειάζεται χρόνος (αν σκεφτείτε πόσο χρόνο έκανε το πρόβλημά σας να αναδειχθεί, κατανοείτε ότι θα χρειαστεί κάποιο χρόνο να επιλυθεί), επίμονη, συμμόρφωση με τη θεραπεία και προσωπική ανάπτυξη. Στην ψυχοθεραπεία δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις!
Κάποιοι ψυχολόγοι που δεν έχουν εκπαιδευτεί στην ψυχοθεραπεία, εργάζονται συμβουλευτικά και μπορεί να βοηθήσουν όσους χρειάζονται μια συμβουλή για αυτό που τους απασχολεί.
Σε κάθε περίπτωση η πρώτη συνεδρία είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσετε και εσείς τον/την ψυχολόγο και να αποφασίσετε αν είναι κατάλληλος/η. Μην διστάσετε να ρωτήσετε για την προσέγγιση και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, για την εκπαίδευση και την εμπειρία του. Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε να δείτε την άδεια άσκησης επαγγέλματος και τα πτυχία του - συνήθως είναι κρεμασμένα σε εμφανές σημείο στο γραφείο του, αν όχι ζητείστε τα. Ακόμα και αν σας έχουν διαβεβαιώσει τηλεφωνικά - δείτε την άδεια (έχουν αναφερθεί περιστατικά εξαπάτησης, όπως και σε άλλα επαγγέλματα πχ. γιατρούς!). Αν σας φέρει αντίρρηση ίσως υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να επιμείνετε. Ρωτήστε επίσης αν έχει προηγούμενη εμπειρία επάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, αν έχει αναλάβει παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν και ποιο θα είναι το θεραπευτικό πλάνο. Τέλος, ζητήστε μια εκτίμηση για την πορεία και τη διάρκεια της θεραπείας.
Ο Ψυχολόγος υποχρεούται από το Νόμο στην τήρηση απόρρητου, η επικοινωνία με τον πελάτη πρέπει να είναι απόλυτα εμπιστευτική και ασφαλής. Επίσης η τήρηση του αρχείου του είναι νόμιμη (τα παραπάνω δεν ισχύουν αν ο ψυχολόγος δεν είναι νόμιμος, δηλαδή αν δεν διαθέτει την άδεια άσκησης επαγγέλματος). Παράλληλα ακολουθεί κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος καθορίζει τα θέματα ηθικής στην άσκηση του επαγγέλματος και διασφαλίζει την επαγγελματική συμπεριφορά και το σεβασμό προς τον πελάτη. Ο ψυχολόγος αποφεύγει τη διπλή σχέση με τον πελάτη, δεν πρέπει να εισέρχεται σε επαγγελματικές συμφωνίες, να τηλεφωνά στον πελάτη «για κουβέντα», να τον καθοδηγεί στα θέματα της ζωής του, να τον καλεί σε πάρτυ ή σε κοινωνικές συγκεντρώσεις του, ή να τον προσλαμβάνει ως εργαζόμενο. Επίσης δεν αγγίζει ή αγκαλιάζει τον πελάτη, χωρίς τη συγκατάθεσή του. Τέλος πρέπει να συμπεριφέρεται επαγγελματικά και με σεβασμό στον πελάτη. Δεν επιτρέπεται ΠΟΤΕ να συνάπτει ερωτική σχέση με τον/την θεραπευόμενο/η. Η σύναψη ερωτικών σχέσεων δεν αποτελεί σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση μέσο θεραπείας.
Πολλοί/ές ψυχολόγοι συνάπτουν γραπτό θεραπευτικό συμβόλαιο - διαβάστε το προσεκτικά και συζητήστε τις απορίες ή τις ενστάσεις σας.
Αν μετά από τη πρώτη συνάντησή σας έχετε αμφιβολίες για την καταλληλότητα του/της ψυχολόγου συζητήστε το μαζί του/της. Αν δεν σας καλύψει, μην απογοητευθείτε και σταματήσετε τη θεραπεία - μπορείτε απλά να αναζητήσετε κάποιον άλλο/η ψυχολόγο!
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Επταήμερη», Αρ. φύλλου 28, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2005
© Βασίλειος Ν. Θεοδώρου